Doprovázené poutě

Pojď se mnou na pouť... ráda budu průvodkyní Tvou krajinou vnitřní i vnější.

Stojíš před náročným rozhodnutím?

Potřebuješ získat odstup?

Chceš se dostat blíž k sobě?

Věřím, že potkat duši můžeš nejlíp v přírodě, v akci, a když opravdu chceš.

Nechceš číst text? Dej si radši video!

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Co?

Pouť = Jdeš krajinou. Obvykle odněkud někam. Cíl, kam dojdeš, nebývá tak podstatný. Důraz je na procesu. Na cestě samotné.

Doprovázená pouť = Jsme tam spolu. Ty v roli poutníka. Já v roli tvého průvodce. Využíváme chůze a pobytu v přírodě k tomu, abychom se dostali blíž k tvému ZÁMĚRU.

Prakticky: Pouť trvá obvykle 1 den. Sejdeme se ráno na určeném místě a skončíme k večeru. Jdeme spolu, nebo spolu odpočíváme. Mluvíme spolu, nebo spolu mlčíme. Dodržujeme pravidla, která najdeš níže. Procházíme vnější krajinou a tím i krajinou vnitřní. Čas a prostor poutě je Tvůj čas a prostor. Já tě jím bezpečně provázím.

Tvůj záměr: Záměr si stanovuješ Ty. Buď tak učiníš v čase před poutí (doporučuji dát tvorbě záměru čas, klidně několik dní). Nebo ti ho pomohu nalézt na začátku poutě. Pár tipů jak si stanovit záměr najdeš v článku 5 rozdílů mezi osamělou a doprovázenou poutí.

Pravidla doprovázené poutě

  1. Poutník je odpovědný za to, kam jdeme. Ty určuješ cestu Ty určuješ, jestli jdeme, nebo odpočíváme. Nemohu vědět, kam Ty potřebuješ dojít. Tvoje intuice to ví.
  2. Poutník je odpovědný za to, o čem mluvíme. Nebo o čem mlčíme. Já Tě neznám, a proto potřebuji, aby sis obsah řídila Ty sama. 
  3. Poutník je odpovědný za to, co si z poutě odnese.

Já Tě maximálně podpořím. S důvěrou a pokorou tam po celou dobu budu pro Tebe a Tvůj záměr, hlídám čas, držím pro Tebe a Tvé téma bezpečný prostor.

Moje role jako průvodce

  • Naslouchám Ti.
  • Podporuju Tě.
  • Vnímám krajinu.
  • Nevnáším svoje témata.
  • Nedávám Ti konkrétní rady. Pokud budu mít pocit, že bych Tě uměla v Tvém tématu nějak obohatit, zeptám se nejdřív, jestli o takovou zpětnou vazbu stojíš. 

Konkrétnější představu o pouti můžeš získat z článků K čemu je doprovázená pouť a 5 rozdílů mezi osamělou a doprovázenou poutí.

Proč a pro koho?

Chůze v krajině umí divy. Ne nadarmo je institut poutí starý jako lidstvo samo. Pouť tě vytrhne z rutiny tvých dní. Dá ti nové podněty a nové úhly pohledu. Při chůzi se dobře povídá. Při chůzi se dobře i mlčí. Ve fázi mlčení často probíhají zásadní procesy. Chůze v krajině přirozeně podporuje bytí tady a teď. 

Provádím primárně ženy.

Na doprovázené poutě chodí lidé z různých důvodů.

Chtějí pracovat na svém osobním rozvoji. Hledají odpovědi. Chtějí pohnout s nějakým zádrhelem v životě. Nebo stojí před nějakým rozhodnutím, na životním rozcestí. Nebo se chtějí dostat blíž k sobě sama. Nebo chtějí den pro sebe, kdy se jim bude někdo věnovat, a budou ho moci v poklidu strávit sami se sebou, a zároveň chtějí dát takovému dnu další rozměr. Nebo chtějí zkusit něco nového, nový způsob seberozvoje. Nebo... co tam máš Ty?

Vše záleží na Tvém záměru.

Jaký je přínos?

Zážitek. Často jde o AHA momenty a silné emoce, které nabývají nových souvislostí a významů ještě v čase po pouti.

Posun v oblasti Tvého záměru.

Krok (nebo několik kroků) blíž k sobě.

Nové úhly pohledu.

Často velký posun směrem k vyřešení toho, co právě řešíš.

Kdy?

Pouť trvá typicky 1 den.

(Ale už se těším, až někdo bude chtít vyrazit na dvoudenní variantu i s přespáním! Jsi to ty? Napiš mi!)

Pouť může proběhnout kdykoliv v roce. Není špatného počasí, je jen špatně oblečený poutník. V případě hnusného počasí je na tobě, jestli pouť uskutečníme, nebo přesuneme na jiný termín.

Nemám žádné penalizace za přesunutí nebo zrušení termínu. Vše se děje tak, jak má.

Kde?

Kdekoliv v krajině. Dojedu kamkoliv po ČR. Kam tě intuice táhne? Pokud nevíš, pomůžu ti s výběrem místa.

Co s sebou?

Dobré boty na chůzi.

Oblečení odpovídající počasí.

Jídlo a dostatek pití.

Hodí se zápisník a tužka.

Za kolik?

Cena za doprovázenou pouť se sčítá ze 3 položek:

1. Moje náklady na cestu do domluveného místa poutě a zpět. Tuto částku domluvíme a odsouhlasíme předem. Jak počítám cestovné?

2. Odměna za můj čas. Vycházím z předpokladu, že můj čas je stejně hodnotný, jako tvůj. Proto se tato částka rovná částce, kterou si vyděláš ty za den (hrubého - taky musím danit...).

3. Hodnota, kterou pro tebe pouť měla. Vyjádři hodnotu, kterou pro tebe pouť měla, v Korunách českých, a tuto částku přičti k předchozím dvěma. Cokoliv od 0 (cítíš, že pouť ti nic nedala) po 1 000 000 000 je v pořádku :-).

Fakturu ti vystavím po pouti na konkrétní sumu.

Je to bezpečné?

Doprovázená pouť NENÍ TERAPIE. Držíme se v "bezpečných hranicích osobního rozvoje". Jakékoliv situace mimo bezpečné hranice je potřeba řešit s odborníkem! Ráda Ti kdyžtak pomohu vhodného odborníka najít.

Challenge by choice - toto pravidlo říká, že úroveň náročnosti na psychické i fyzické rovině si určuješ Ty. Kdykoliv můžeš říct STOP a z tématu nebo aktivity odejít.

Informace, které mi na pouti sdělíš, považuji za přísně důvěrné. Nikdy je nikomu nesděluji.  Reference použiju jen po Tvém plném souhlasu.

Nosím s sebou lékárničku a mám za sebou zážitkový kurz první pomoci ZdrSem.

Co covid?

Pouť je spolubytí 2 lidí venku v přírodě. Z hlediska pandemie je tedy pouť zcela bezpečná. Respektujeme všechna oficiální nařízení. 

KDO BUDE TVÁ PRŮVODKYNĚ?

Jmenuju se Linda Horčičková.

Jsem somatická koučka a instruktorka a tvůrce programů zážitkového seberozvoje.

Vezmu tě ven. Do lesů, skal a strání, kde zažiješ dobrodružství, akci a svobodu.

Věřím, že potkat duši můžeš nejlíp v přírodě, v akci, a když opravdu chceš. 

Ale jinak jsem normální holka. Jako ty :-).

Jaká byla pouť pro poutníky, kteří se mnou putovali?

Na doprovázenou pouť s Lindou jsem se moc těšila. Informace o možnosti doprovázené pouti mi přišla do mailu v tom nejlepším okamžiku, jako by Linda věděla, co právě potřebuji. Synchronicita? 🙂 Žádné pochybnosti jsem neměla. Lindu znám z Tajemství mikrodobrodružství a už před časem jsem uvažovala o tom, že bych se na takovou pouť někdy dala. Přihlásila jsem se tedy nyní a věřila jsem, že si z pouti určitě nějaké poznání odnesu. Myslela jsem, že to bude zajímavé, ale nemyslela jsem, že to pro mě bude tak důležité a přínosné, jak se nakonec ukázalo. S ohledem na aktuální situaci jsem zformulovala záměr, vybrala trasu a pak už nechala věci plynout. A ukázalo se, že to funguje. On už jen výlet v přírodě s Lindou by byl sám o sobě moc příjemnou záležitostí. Ale tím, že šlo o doprovázenou pouť se záměrem, to mělo mnohem hlubší přínos. Fakt to funguje. Odnesla jsem si poznání, které jsem potřebovala. Díky procesu a Lindě. A navíc jsem si odnesla i další podněty, které pořád ještě "pracují". Doprovázenou pouť s Lindou bych určitě doporučila každému, kdo si potřebuje v životě něco ujasnit, nebo kdo má pocit, že se pořád plácá v nějaké neřešitelné situaci a potřebuje impulz. Nebo jen tak - pro získání většího nadhledu. A z vlastní zkušenosti potvrzuji, že je dobré mít záměr, ale ne konkrétní očekávání, jak se záměr naplní. Sama jsem byla překvapena, přes kolik myšlenkových a pocitových "kotrmelců" jsem v průběhu pouti i následného "doznívání" prošla.
Barbara Fajkusová
O pouti jsem uvažovala delší dobu. Věděla jsem jen o průvodcích (mužích), které jsem příliš neznala a do toho se mi moc nechtělo. Když jsme se díky kurzu Mikrodobrodružství seznámila s Lindou, byla jsem nadšená. Průvodkyně, sympatická žena. Získala si moji důvěru. Šla jsem do toho. Byl to úžasný den! Pouť byla dalším krokem na mé cestě k uvědomění toho, kdo jsem. Bylo to bezpečné, svobodné. Zárověň se Linda chopila kormidla, když jsem se vzdalovala svému záměru. Cesta měla jasný cíl - můj záměr. Na toulky lesem chodím celkem často, ale chození s průvodcem, je úplně jiná kategorie. Pohled někoho z venčí, kdo tě přijímá takovou jaká jsi, nabízí možnosti a prostě je s tebou, byl pro mě velmi užitečný.
Barbora Šímová
Byla jsem už fakt unavená a trochu naštvaná z množství práce, kterou jsem v domácnosti s dětmi zavalená... Pouť s Lindou mi splnila důležité přání. A já z ní odešla mnohem spokojenější. Takže celá rodina je teď spokojenější. Jsem moc ráda, že jsem si doprovázenou pouť mohla dopřát. Hodně mi pomohlo i to, že jsem prostě mohla někomu říct, co mne trápí. I tím se můj záměr pěkně vyjasnil. Fyzický pohyb ho rozproudil a chůzí jsem si záměr ukotvila v těle. Viděla jsem, jak se cítím, a co se ve mně vlastně děje... nikdo mne nerušil a Linda mi pomáhala si to v sobě vyjasnit. Jako bych tam byla sama, ale bezpečně a se směrovkami před očima. Našla jsem, co jsem hledala, včetně síly a ochoty to změnit. (A během týdne už změny realizuji.) Děkuji za doprovod.
Zuzana Trnková

Proč jít právě se mnou?

Protože jsem Ti... tak nějak sympatická :-).

Kromě toho vycházím ze zážitkové pedagogiky a z konceptu mikrodobrodružství, takže se umím zaměřit na vystoupení z rutiny běžného života, umím pracovat s prožitkem. Jsem somtická koučka  - pokud Ti to bude sedět, umím do pouti zařadit prvky metody koučování, která má tah na branku a vede Tě k cíli.

Nejdůležitější životní hodnota je pro mě svoboda. V závěsu je upřímnost, respekt a tolerance a pokora.

Mimo škálu stojí zdraví, které považuju za nutnou podmínku všeho. Věřím, že klíčem ke štěstí je neustálý seberozvoj. Zážitek a zkušenost jsou nejdůležitější životní komodity. Skvělé na nich je, že ti je nemůže nikdo a nic vzít. Věřím, že potkat duši můžeš nejlíp v přírodě, v akci, a když opravdu chceš.

Jak se mnou dprovázené poutě žily a dozrávaly

Chůzi v přírodě miluju od malička. Od té doby, kdy jsem byla jako dítě schopná ujít pár kilometrů, brali mě naši na čundry. Asi to dělali dobře, protože jsem pokračovala mezi vrstevníky nejdřív ve skautském oddíle, a od 14 jsme chodili na čundry i sami. Ach, to byly časy...

Tyhle "vejlety" samozřejmě neměly ještě ten pravý vědomý seberozvojový rozměr. Ale mocné byly, to jo.

O doprovázených poutích v pravém slova smyslu jsem se dozvěděla poprvé někdy kolem roku 2006, kdy jsme v rámci Adventury Teambuilding, kde jsem tehdy nejvíc pracovala, byli pozvaní na školení Jana Bíma. Školení bylo o mapách životního příběhu a bylo úžasný. Jan Bím doprovází poutě.

Od té doby je Honza mou inspirací.

K tomu, abych se stala průvodkyní, jsem se musela mentálně, duševně a nejspíš i duchovně propracovat.

Získávala jsem zkušenosti ve vedení rozvojových programů pro klienty, jak ve firmách, tak v neziskovém sektoru.

Prošla jsem akreditovaným výcvikem somatického koučování.

Absolvovala jsem několik poutí jako klient.

Momentálně mám za sebou poutě s desítkami klientů.

A hlavně, hlavně se stále učím důvěře v klienta, důvěře v proces, a pokoře.

V létě |2020 jsem prošla poměrně vypjatým a náročným pracovním procesem, vytvořila jsem si naprosto špatná a bohužel hodně silná očekávání (ach, jako bych nevěděla, že to nefunguje!) a ve výsledku jsem po letní dřině spadla hluboko, hluboko do bahna. Ve všech myslitelných významech tohoto slova. Pěkně jsem se tam porochnila...

Myslela jsem, že si pomůžu sama. Šla jsem na osamělou pouť. S jasným záměrem, dostatkem času a odhodláním... K mému překvapení to zafungovalo jen na chvíli. Dva dny po této osamělé pouti jsem se válela zpět v bahně osudu. Jak to??

Prostě jsem nebyla shopná zařídit si patřičný nadhled. Ono to totiž od jisté míry náročnosti situace  z definice nejde. Prostě si sama nepomůžeš.

Takže jsem oslovila Honzu a vydala se s ním na doprovázenou pouť.

Bylo to náročný. A... tramtadadááá... zafungovalo to. To, čeho jsem nebyla schopná sama dosáhnout žádným způsobem v podstatě za měsíc, jsem si na doprovázené pouti zařídila během jednoho dne. Z poutě jsem přišla jako vyměněná.

Moc ráda Ti pomůžu pohnout s Tvým záměrem na doprovázené pouti.

Ještě váháš? Napiš mi otázky na linda@lindahorcickova.cz.

Nebo si tady rezervuj půlhodinový nezávazný objevitelský rozhovor zdarma a probereme, co potřebuješ vědět.